De Omgeving

 Boodschappen doen en shoppen

Binnen 10 minuten rijden bent u in Cecina voor de dagelijkse boodschappen. Penny en Conad zijn de dichtstbijzijnde grote supermarkten. Dichtstbijzijnde bakker en slager zijn in la California. Hier is ook wat horeca en een dierenarts. Cecina is echt een stadje en hier zijn volop winkels en horeca. Op dinsdagmorgen is er een grote markt in Cecina, die zowel door de Italianen als de toeristen druk bezocht wordt. De dichtstbijzijnde grote stad is Livorno. Dit is een havenstad die zeker het bezoeken waard is, zowel voor het shoppen als voor de historie.

Restauranttips

Bolgheri: enoteca Tognoni (heeft alle Bolgheri-wijnen). Magona (langs de strada del vino, tussen Bolgeheri en Castagneto).

Marina di Castagneto: visrestaurant Bagni Santa Lucia, pizzeria da Nanni (ook goede salades voor de lunch en niet duur).

Link naar een kaart met onze favoriete restaurants

Het strand is van Marina di Bibbona is het dichtstbij gelegen strand (5 km) . Op Dogbeach Marina di Bibbona  zijn ook de honden welkom. Andere fijne stranden zijn bij Vada (spiaggie biance), Marina di Castagneto Carducci (Spiaggia Seggio, honden toegestaan). San Vincenzo is een stuk zuidelijker, maar heeft fijn zandstrand en een beboste duinstrook. Hierdoor kan er zowel op het strand als in de schaduw van de bomen gerecreëerd worden. Bovendien zijn er ook toiletten en douches aanwezig.

Link naar een kaart met de verschillende stranden

Wat is er verder te doen?

Waterpretpark aqua village in Cecina: www.acquavillage.it/en/cecina-waterpark.

La Cerreta Terme di Sassetta. in een hele mooie natuurlijke setting  kunt u hier heerlijk ontspannen en genieten van de warmwaterbaden en sauna’s. het is ook mogelijk een overnachting bij te boeken. Het weggetje er naar toe is op zich al een avontuur!

Calidario Terme Etrusche di Venturino. Dit is groter wellnes-resort en biedt nog meer mogelijkheden. Ook hier is er warm water van natuurlijke bron.

Klimbos nabij Cecina Nord; Il Giardino Sospeso in Riparbella (regio Pisa). Kijk ook naar de wilde zwijnen die hier vlakbij gehouden worden! Tegen de schemering komen ze uit het bos en zijn deze dieren en hun jongen van dichtbij te zien. Verder is er ook de gelegenheid om te wandelen.

Wandeltochten nabij Bibbona. In het natuurpark Magona zijn diverse wandeltochten. Trek wel een paar goede wandelschoenen aan en neem een goede stok mee, want er zijn veel hoogteverschillen. De stok is niet alleen voor steun, maar ook om evt. slangen te verjagen!

De streek Toscane is een enorm populair vakantiegebied onder Nederlanders. Je vindt in deze streek dan ook een groot aantal prachtige steden en mooie landschappen.

Link naar een kaart met alle attractieparken in de buurt.

Behalve grotere steden als Florence, Pisa en Siena zijn er ook enorm veel leuke kleinere plaatsjes in dit gebied te vinden. Historische plaatsen in de buurt:

Castagneto Carducci: middeleeuws bergdorpje (16,5 km)

In het schilderachtige Toscaanse landschap ligt op 16,5 km van het huis, op nog geen tien kilometer van de Toscaanse kust het middeleeuwse dorpje Castagneto Carducci. Het dorp dankt zijn naam aan de kastanjebomen die je hier veel ziet en die een bron van inspiratie vormden voor de Italiaanse dichter Carducci. Een vakantie in Castagneto Carducci is niet compleet zonder een bezoek aan Castello di Castagneto, een imposant kasteel omringd door groen. Bewonder de schitterende tuinen rondom het kasteel en geniet na afloop van een lekker kopje koffie of een glaasje Chianti op het terras. Wanneer de avond valt zoek je een gezellig restaurantje op in het centrum om te genieten van een overheerlijke Italaanse maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan ‘pasta pomodoro’ of tagliatelle met zeevruchten.

Bolgheri (9,8 km)

Bolgheri is tegenwoordig een deelgemeente van Castagneto Carducci en staat bekend om haar heerlijke wijn. Er zijn ook een behoorlijk aantal interessante bezienswaardigheden in deze pittoreske plaats. Een van de meest opvallende bouwwerken in deze plaats is zonder meer het Castello di Bolgheri. Dit kasteel werd in opdracht van de graven van Gheradesca gebouwd in de dertiende eeuw. Het wapen van deze graven is boven de toegangspoort te zien. In de loop der eeuwen werd het kasteel regelmatig opgeknapt en uitgebreid waardoor een indrukwekkend gebouw is ontstaan. De toren met toegangspoort is het laatst toegevoegde element en is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Wanneer je in Bolgheri bent kun je niet om de Viale dei Cipressi heen. Zoals de naam al verklapt is dit een lange laan met aan weerszijden cipressen. Volgens velen is dit zelfs een van de mooiste lanen van heel Italië. De laan is om en nabij de 5 kilometer lang en is in de negentiende eeuw ontstaan. Er staan ongeveer 2000 cipressen langs deze schilderachtige weg. De Viale dei Cipressi loopt van Bolgheri naar Oratori di San Guido. Dit prachtige tempeltje werd in het jaar 1703 gebouwd om de heilige Guido te eren. Het tempeltje werd in opdracht van de machtige Gheradesca familie gebouwd om deze kluizenaar die in de 11e en 12e eeuw leefde te herdenken.

De plaats Bolgheri is internationaal bekend om de heerlijke Sassicaia wijn. Deze wij mag enkel en alleen gemaakt worden door het wijnkasteel Tenuta San Guido dat je aan de Viale dei Cipressi kunt vinden in de buurt van het Oratorio di San Guido. De wijn werd in 1944 voor het eerst gemaakt door markies Mario Incisa della Rochetta die druiven uit Frankrijk meenam om zelf die heerlijke Franse wijn na te bootsen. Hij plantte druiven uit de Bordeauxstreek op zijn land en dit vormde het startsein voor het produceren van een van bekendste wijnen van Italië. De prijzen van de flessen Sassicaia variëren van ongeveer 100 euro tot enkele duizenden euro’s. Er zijn overigens ook andere wijnen afkomstig uit Bolgheri zoals de Bolgheri Rosato, Bolgheri Bianco en de Bolgheri Sauvignon. Deze wijnen zijn beter betaalbaar en volgens velen ook erg lekker.

Het alleroudste gebouw van Bolgheri is de Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo. De voorgevel van de kerk is nog in traditionele stijl maar het interieur werd aan het eind van de 19e eeuw volledig in neogotische stijl verbouwd.Je kunt de kerk vinden door direct rechts te gaan na de toegangspoort van het stadje. Een bezoekje aan Bolgheri is alles bij elkaar zeker de moeite waard wanneer je in de westelijke regio van Toscane verblijft.

Casale Marittimo (9 km)

Het is de moeite waard om het nabijgelegen prachtige, uit steen gebouwde stadje Casale Marittimo  te bezoeken. Casale Marittimo, gebouwd op de heuvel van Poggio al Bruno heeft een Oranje Vlaggen prijs toegekend gekregen. Deze staat voor de ‘zegel van toerisme en milieukwaliteit’, en dus kunnen bezoekers er van op aan dat een dagtocht naar dit plaatsje leuk en interessant gaat zijn. Eén van de grootste toeristische attracties in Casale Marittimo zijn de Etruskische tomben, stammend uit de zesde en zevende eeuw. De meest beroemde tombe werd per ongeluk ontdekt in 1896 en stamt uit de vijfde eeuw. De tombe was van een zeer rijke Etrusk en was zeer decoratief; er was zelfs een ‘thorlos’, een soort valse koepel. Een andere tombe waar u zeker iets over zult willen leren is die van een rijke, Etruskische familie. De binnenste tomben vormen een cirkel, met het hoofd van de familie in de meest prominente positie. Ook werden er artefacten in de tombe gelegd want tegen het eind van de achtste eeuw hadden de Etrusken het geloof ontwikkeld van het gebruiken van deze artefacten in het hiernamaals. Het beroemde ‘warrior princes’ beeld werd in deze tombe ontdekt. Ook kunt u een gebied bezoeken waar in 1937 twee Romeinse villa’s werden ontdekt. Dit is een goed voorbeeld van de overgang van dit gebied van Etruskisch naar Romeins, waarover de bezoeker nog veel meer kan leren tijdens een toer van deze fascinerende plekken.

Na een morgen van archeologie, kan de bezoeker genieten van een wandeling door het cirkelvormige stadje Casale Marittimo. De straten leiden allen in spiraal vorm naar de top van een heuvel vanwaar u een spectaculair uitzicht heeft op het platteland en de zee. Het uitzicht en de heerlijke geur van zoute zeelucht en verse, bloeiende vegetatie is een ware traktatie. Geniet van een smaakvolle lunch van bruschetta met lokale olijfolie en verse tomaten. Casale Marittimo is erg trots of haar eigen olijfolie en, zoals elk ander gebied in Italië, claimen zij dat deze de beste is. U kunt dit natuurlijk alleen maar beamen door te proeven! Het gerecht gaat zeer goed samen met de lokale “pancetta arrotolata”, een pittige en zoutige, opgerolde bacon.

Er zijn geweldige wandelroutes in het gebied om even lekker een eindje te wandelen rondom het stadje, bijvoorbeeld om het Palazzo della Canonica te bezoeken, een beroemd 15e-eeuws gebouw dat vaak opnieuw werd bemeubeld en waaraan 20e-eeuwse architectuur werd toegevoegd. De nabij gelegen kerken van St. Andrew en St. Sebastian bevatten mooie Renaissance architectuur en fresco’s, en zijn zeker een bezoek waard. Bezoekers zullen zich welkom voelen in dit mooie stadje om een prachtige dag te besteden!

Suvereto: één van de mooiste dorpjes in Italië

Suvereto is een klein dorpje in het centraal westelijke deel van Toscane in de provincie Toscane. Suvereto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië en staat op de “I Borghi Piú belli d’Italia”, een lijst met de mooiste dorpjes van Italië. Het historische centrum van het dorp bevind zich op het hoogste punt van een heuvel. Het centrum van Suvereto is autovrij en de parkeerplaatsen in de regio minimaal, zeker op dagen dat er een markt te vinden is voor de ingang van het dorp. Voordat je het dorp binnenloopt via de oude stadspoort kom je eerst de Chiesa di San Michele Arcangelo uit de achttiende eeuw tegen. Als je de kerk bezoekt let dan op de prachtige mozaïeken bij de doopvont en tegen de muren.

Suvereto

Een andere bezienswaardigheid is de fresco die verscholen lijkt te gaan achter een muur. Eenmaal door de stadspoort kom je gelijk de volgde kerk tegen de chiesa della Madonna di sopra la Porta uit de vijftiende eeuw. Deze kerk kreeg een grote opknapbeurt in de achttiende eeuw nadat een schilderij van de Madonna het dorp gered had van de verdrinkingsdood. Dit mirakel van de Madonna is één van de belangrijkste legendes die er over Suvereto worden verteld. Een andere bezienswaardigheid in het dorp is het Palazzo Comunale. Dit voormalige paleis uit de dertiende eeuw is in het bezit van een schitterende gevel en een klokkentoren.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Suvereto is het kasteel La Rocca Aldobrandeschi. Dit kasteel is te vinden op het hoogste punt van het dorp. Het is te bereiken via een smal voetpad en een trap. Eenmaal boven kom je erachter dat het voormalige kasteel prachtig is gerestaureerd. In het oude kasteel zijn in de negentiende eeuw meerdere muren aangebracht waardoor het een beter leefbaar kasteel zou worden. De buitenzijde en binnenplaats van het kasteel kan gratis bezocht worden die binnenzijde helaas niet.

Link naar een kaart met alle historische plaatsjes in de buurt.

Extra informatie over de Etruskische kust vind u in de link .

Fotocollage van de omgeving: Bolgheri, Campiglia Marittima, Livorno